Dagelijks Woord

Meer over Nieuws

Israël-avond maandagavond 7 oktober met Jenneke Blokland

07 oktober 2024

Op D.v. maandagavond 7 oktober organiseert de EZC een bijzondere Israël-avond, een avond vol verhalen en reflectie. Deze avond markeert een belangrijk moment, want precies een jaar geleden, op 7 oktober 2023, werden we opgeschrikt door de tragische gebeurtenissen in Israël, die het land diep hebben geraakt. Het is bijzonder om op exact deze dag samen te komen om stil te staan bij de huidige situatie in Israël en het verlangen naar vrede.

De spreker van de avond is Jenneke Blokland-Klijn, eigenaresse van Ahavah Travel, een reisbureau dat zich richt op reizen naar Israël en Jordanië. Jenneke is al jaren sterk betrokken bij Israël en brengt met haar reizen mensen dichter bij de rijke geschiedenis en de actuele ontwikkelingen van het land.

In oktober 2023, toen het geweld uitbrak, bevond Jenneke zich ook in Israël en kon op bijzondere wijze het land verlaten. Een jaar later, na opnieuw een bemoedigingsreis door Israël te hebben gemaakt, keert ze terug met een schat aan ervaringen, verhalen en foto’s, die ze deze avond met ons zal delen.

Het thema van haar lezing is ‘Shalom’, een woord met diepe betekenis. “Shalom betekent vrede, maar het roept zoveel meer op,” vertelt Jenneke. “Ik denk bijvoorbeeld aan ‘shabbat shalom’, de groet die elke vrijdag door de straten van Jeruzalem klinkt. Of de ‘shalom’ van God die alle verstand te boven gaat. Het verlangen naar vrede is meer dan ooit actueel, gezien de omstandigheden waarin Israël zich nu bevindt.” Tijdens haar lezing zal Jenneke verder ingaan op dit thema en haar ervaringen delen uit de perioden dat zij in Israël verbleef, ook in tijden van oorlog.

Daarnaast zal er gelegenheid zijn om bij te dragen aan twee bijzondere goede doelen:

  • De herbouw van een kerk in Kirjat Shmona, die recent verwoest is door een raketinslag. Hierdoor kan de messiasbelijdende gemeente daar niet meer samenkomen.
  • Kibbutz Afik, waar Jeannette Gabay met haar gezin woont, bekend van haar columns in het Reformatorisch Dagblad (RD). Hier is dringend behoefte aan steun voor veiligheidsmaatregelen om de kibboets te beschermen, alsmede voor de opvang van geëvacueerden uit het noorden van Israël.

De afgelopen weken escaleerde de oorlog in Noord-Israël met Hezbollah. Stevent de regio af op een totale oorlog in het Midden-Oosten? Deze dreigende situatie maakt het thema van de avond, ‘Shalom’ – vrede – actueler dan ooit.

De avond start om 19:30 uur in onze kerk; inloop vanaf 19:15 uur. Na afloop is er tijd voor ontmoeting onder het genot van koffie, thee, frisdrank en wat lekkers. Wij nodigen iedereen uit om stil te staan bij onze verbondenheid met Israël en het verlangen naar vrede.

Van harte welkom, jong en oud!

Hartelijke groet van de EZC

 

 

 

  • © hersteld hervormde kerk 2024

Heeft u vragen over het geloof?

Open Sluit